Je gehoor is één van je belangrijkste zintuigen. Hiernaast zijn er voelen, zien, ruiken en proeven. Niet iedereen zorgt altijd even goed voor zijn oren. In deze blogpost lees je waarom dat wel belangrijk is. Ook leer je hoe je je gehoor kunt beschermen en krijg je te horen wat andere oorzaken van gehoorschade zijn. Weet jij al hoe het is al een zintuig je plotseling in de steek laat? Laten we het hopen van niet. Tijdens corona konden veel mensen wel tijdelijk ervaren hoe het is om plotseling zintuigen te verliezen. In dit geval ging het om ruiken en proeven. Van het rijtje van 5 zijn dit gelukkig de minst belangrijke.
Waardoor kun je gehoorschade oplopen?
Gehoorschade kan door allerlei redenen ontstaan. Zo kan het zijn dat je je oren teveel hebt blootgesteld aan harde geluiden. Harde geluiden zijn geluiden boven de 80 decibel. Natuurlijk heb je in het dagelijks leven geen metertje bij je om alle geluiden uit je omgeving te meten. Maar wel kun je opletten met een aantal belangrijke dingen. Denk aan je eigen muziek. Hoe hard heb jij je oortjes op koptelefoon staan? Vaak is dit geluid al hard en op lange termijn zeer schadelijk voor je oren. Ook kan het zijn dat je even snel een klusje denkt te doen en vervolgens geen tijd neemt om je goed te beschermen. Denk aan het snoeien van de heg of wat lijstjes ophangen met bijvoorbeeld een boormachine.
Wanneer je oren worden blootgesteld aan hard geluid, dien je altijd bescherming te dragen. Bijvoorbeeld oordoppen of een speciale koptelefoon. Hetzelfde geldt voor wanneer je naar een concert of festival gaat. Wil jij dat je gehoorbescherming een beetje comfortabel zit? Dan kun je deze op maat laten maken. Daarnaast kun je gehoorschade oplopen door een oorontsteking. Deze kan veroorzaakt worden door te zwemmen in (vies) water. Ook kunnen bacteriën op andere manieren een rol spelen. Zorg ervoor dat je je oren altijd goed schoon maakt nadat deze nat zijn geworden. Wanneer je dit met een wattenstaafje doet, moet je zeer zorgvuldig te werk gaan, anders beschadig je je oren weer zelf. Sommige mensen lopen alsnog gehoorschade op. Dit is vaak ouderdomsslechthorendheid. Veel mensen boven de 55 jaar beginnen hier al last van te krijgen.
Wat kun je doen bij reeds ontstane schade?
Wanneer jij al schade aan je oren hebt opgelopen, kun je een hoortoestel kopen. Eerst ga je hiervoor langs bij een audicien bij jou in de buurt. Die nemen vaak een hoortest bij je af en bepalen daarna samen met jou het beste hoortoestel voor jouw type gehoorbeschadiging. Ontdek zelf het gemak van zo’n hoortoestel.